Jump to content

Patria touring vintage-retkirunko, Rovaniemi


Andik

Recommended Posts

Merkki: Patria

Malli: touring

Lyhyt kuvaus: vintage-retkirunko

 

Kuvaus: Tästäpä muutaman vuoden takainen mielenkiintoinen ja käyttökelpoinen Ebay-löytö seuraavalle omistajalle. Hyvä, helppo ja siisti projekti. Tämä uskoakseni Länsi-Saksassa valmistettu runko saapui minulle muistaakseni jostain itä-Euroopan maasta. Varovainen arvaus valmistusvuodesta että joskus 1980-luvun lopulla tai 90-luvun puolella.

Saksalaisesta Patria-merkin pitkästä historiasta löytyy jotain tietoa netistä, tämä on siis suurempi tehdas joka on aiemmin tehnyt ainakin kaikenlaista terästuotetta, moottoripyöriä ja armeijatavaraa, välillä polkupyöriä. Ilmeisesti pyörämerkki on edelleen olemassa ainakin brändinä. Tästä nimenomaisesta mallista on hankala mitään tietoa löytää kun tarrojakaan ei ole liiemmin säilynyt enkä osaa saksaa.

Kyseessä siis vanha kunnon retkirunko. Mannesmannin putkesta valmistettu. Ei mitään superohennettua kisaputkea mutta ei mitään kauheaa umpirautaakaan. Jämäkkä, varmaan kestää laittaa kuormaakin päälle, ei tunnu notkuvan. En oikein tiedä mikä tuo tarrassa oleva "Koniatube" merkintä on ollut, joku Patrian oma markkinointitermi ehkä.

Kestää siis ja kelpaa vähän kaikenlaiseen ajoon, maantietä, gravelia, cyclocrossia, randonneuria tai pitkän matkan retkeilyajoa. Ihan selvästi ei ole ollut mikään ihan halpisrunko yksityiskohdista päätellen. Hyvin rakennettu näyttäisi olevan. Ei pelottaisi lähteä tällä jollekin "Hanko-Utsjoki"-retkelle. Kiinnityspaikkoja tarakoille ja lokasuojille ja 2x pullotelineet. Maalipinta hyvässä kunnossa vaikka uskoakseni alkuperäinen, todella lujasti tehtaalla maalattu. Vain pientä kulumaa ja joitakin ihan pieniä lohkeamia. Ruoste ei ole mikään ongelma, ei juurikaan näy eikä ainakaan keskiönseudulla näy rungon sisäpuolella. Kunto on siis siisti, ei tietenkään mikään moitteeton mutta ei missään nimessä tarvitse mitään uudelleenmaalausta, kiiltävässä mustassa vaan tietenkin näkyy kaikki pienimmätkin hiusnaarmut.

Rengastilavuutta on takaa yritetty joskus leventää puristamalla putkia, on ehkä siinä onnistuttu mutta vähän rujon näköiset takahaarukan alaputket, näkynee kuvissa, arvelisin että tuskin on kuitenkaan mitään murtumisriskiä.

- Kokeilin että mahtuu noin 37mm leveä rengas niin että molemmilla puolilla jää n. 5mm tilaa.
- Gipiemme dropoutit, takana säätöruuvit
- Keskiön alla vaijeriohjuri etu- ja takavaihtajille
- Paikat runkovaihtajille, kiinni nyt vaijerikiristimet jos aikoo laittaa vaihtajat tankoon
- Keskiössä brittikierteet, hyvässä kunnossa, paikalla vasta asennettu ajamaton Sunrace 122mm keskiö joka pyörii nätisti, tulee mukana tai voin ottaa irti
- Jarruvaijeri menee rungon sisällä
- Satulatolppa mukaan, 27.0 halkaisija, en tiedä minkä merkkinen mutta hyvä, ehjä ja kevytkin tolppa
- Rungossa siis Cantilever-kiinnitykset mutta mukaan saat sopivat pari vuotta vanhat jarrut. Dia Compe 988, erittäin hyvät jarrut, mukaan Kool Stopin palat, edessä käyttämättömät, takana vähän käytetty. Jonkunlaiset kiristinvaijerit ja kiristimet saattaa löytyä
- Tange ohjainlaakeri, vähän käytetty, pyörii hyvin ja tuntuu vielä ehjältä. Haarukassa brittikierteet ja ihan normaali tuumainen ohjainlaakeri menee, joskin haarukka lyhennetty aika lyhyeksi että kaikki korkeimmat laakerit ei välttämättä mene, tuo matala Tange menee hyvin

Olen itse 177cm ja ajellut tällä 11cm stemmillä ja droppitangolla. Tällä on ollut oikeasti hyvä ajaa, ohjaus on vakaa niin kuin hyvässä retkirungossa pitääkin olla. Tuntuu ajossa jämäkältä ja mitoitus on järkevän tuntuinen.

Geometriaa (mitat keskeltä keskelle, mitattuna noin-tarkkuudella):
Vaakaputki 56cm
Pystyputki 52cm
Ohjausputki 11cm
Chainstay 43,5cm
Ohjauskulma ja satulakulma on rauhalliset

Mukaan siis kaikki rungossa olevat oheistuotteet mitä kuvassa näkyy

Jokohan siinä oli tarpeeksi tietoa. Haluaisin pitää tämän(kin) mutta uusia projekteja on aina liipaisimella

 

Hinta: 160€ sis. postit Suomessa

 

Paikkakunta: Rovaniemi

Maakunta: Lappi

 

Yhteystiedot: 0451399010 soitto tai Whatsapp tai YV

 

 

20240317_145924.jpg20240317_150008.jpg20240317_150054.jpg20240317_145651.jpg20240317_145634.jpg20240317_145626.jpg20240317_145601.jpg20240317_145535.jpg20240317_145553.jpg20240317_145836.jpg

 

 

Muokattu: , käyttäjä: Andik
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Liity keskusteluun!

Voit kirjoittaa nyt ja rekisteröityä myöhemmin. Jos sinulla on jo käyttäjätunnus, kirjaudu sisään käyttäksesi tiliäsi.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muotoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Edellinen sisältösi on palautettu.   Poista sisältö

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Luo uusi...