Jump to content
Jarno70

Pinna tiukalla, ja määrä..

Recommended Posts

Hei,

Sain kuningasidean että haluan sähköavusteisen retkipyörän...kevyeen polkuajoon niinkus esim. Ylläksen ympäryslenkki tms. joten aloin keräämään komponentteja...ei menny taas putkeen. Ostin päällyskumit 29x2.80 Rekon+ ja vannekehät WTB light i40....ne pitäisi sopia kokonsa puolesta. Aattelin että tilaan Bafang takakeskiömoottorin ja tällään sen pyörään. Noobi kun oon, en älynnyt että pitäisi pinnamäärä ottaa huomioon.

 

Eli kysymys kuuluu. Nuo takamoottori, niissä on takarummussa yleensä 36 pinnan varaus ja tuo ostamani vannekehä, siinä on taas 32 reikää. Onko mitään mahdollisuutta saada niitä stemmaamaan....eli vaikka jättämällä nuo 4 pinnaa pois.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lyhyt vastaus:

Kyllä, teoriassa juuri noin päin kiekko on rakennettavissa, kun kehässä on vähemmän pinnareikiä kuin navassa. Rakenne ei rasita kehää normaalia enempää, mutta navan runkoon muodostuu epätasaiset rasitukset. Niiden vaikutusta kiekon käyttöiälle on hankala arvioida. Sähköpyörään tarkoitetussa navassa luulisi olevan sen verran lujuutta, ettei tämä ole kriittinen ongelma.

 

Pitkä vastaus:

Levyjarrulliseen kiekkoon (joka rakennetaan aina kummankin puolen osalta ristikkäiskuviolla) muodostuu neljä pinnaryhmää:

  1. vetopuolen pinnat jotka lähtee navasta "menosuuntaan"
  2. vetopuolen pinnat navasta "tulosuuntaan"
  3. jarrupuolen pinnat navasta "menosuuntaan"
  4. jarrupuolen pinnat navasta "tulosuuntaan".

Kun navassa on 36 reikää, jokaiseen ryhmään kuuluisi 9 pinnaa. Kun kehässä on 32 reikää, navasta jää ne yhdeksännet reiät käyttämättä jokaisesta ryhmästä. Samalla käy niin, että ryhmien 1. pinnat ovat 36:n pinnan pinnapituuslaskelman mukaiset, jonka jälkeen ryhmässä kaikista muista pinnoista tulee hieman eri mittaisia koska pinnageometriasta ei tule symmetristä ryhmän sisällä. Kehän reikien välinen etäisyys on suhteellisesti erilainen vastaaviin navassa oleviin reikiin.

 

Tässä tapauksessa normaali pinnalaskuri antaa oikean vastauksen vain niihin ryhmän 1. pinnoihin ja loppujen pituus on jotain muuta. Ratkaisuvaihtoehdot: 

  • matemaattinen: laske muutoskerroin (1. pinnan pituus x (pinnan järjestysnumerolla ero kertomalla)
    • [esimerkki 3. pinnan tapauksessa, jos ero 2%: 296 mm x (0,98 x 0,98 x 0,98) = 278 mm]
  • kokeileva: laske pinnalaskurilla ryhmien 1. pinnojen pituudet, aloita kiekon rakentaminen muotoon, arvioi ryhmien seuraavien pinnojen pituus ja rakenna kunnes valmis (helppoa puolen välin jälkeen, koska kiekko saa muotonsa ja pinnan pituusmuutos hahmottuu)

Toim.huom. Tästä muodostuu joka tapauksessa rakenne, jonka kanssa pysyisin ns. evakuointikyydin toiminta-alueella enkä lähtisi sinne päättymättömään kairaan kokeilemaan onneani. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...